Recenzie - "Dupa fapta si rasplata" de Kate Atkinson

Astazi vreau sa va prezint cartea pe care tocmai am terminat-o de citit "Dupa fapta si rasplata" de Kate Atkinson.
Am avut ocazia sa citesc aceasta carte datorita librariei online Libris, carora le multumesc din tot sufletul!
In libraria online Libris gasiti si foarte multe carti in limba engleza, pentru doritoarele de lectura in engleza :), pe langa multitudinea de categorii din care va puteti alege cartile dorite.
Tot in libraria online Libris gasiti si foarte multe Oferte speciale, reduceri substantiale la foarte multe carti.



"O raritate: literatura de calitate si, in acelasi timp, un excelent roman de vacanta!" - Observer

E vara. La Edinburgh, Festivalul Fringe este in toi.
O multime de oameni care asteapta sa intre la un spectacol de teatru sunt martorii unui incident petrecut in mijlocul strazii - un atac violent ce va schimba vietile tuturor celor implicati. Printre privitorii nevinovati se afla si Jackson Brodie - fost militar, fost politist, fost detectiv particular. El va deveni principalul suspect al crimei ce nu va intarzia sa se petreaca.
Pe masura ce victimele cad rand pe rand, fiecare personaj prins in aceasta forfotitoare distributie dickensiana ne poarta la un altul, ca intr-o insiruire de papusi rusesti.
Fie ca isi doresc bani sau dragoste, fie ca viseaza la mantuire sau evadare, toti eroii ajung in cele din urma sa-si descopere de fapt propria esenta.

"Cel mai pasionant roman pe care l-am citit in ultima vreme" - Ian Rankin, Guardian
"Tulburator si captivant...unic prin abilitatea de a pune laolalta elemente de thriller si intamplari dramatice emotionante" - The Times
"Un roman care innobileaza genul politist!" - Daily Express

Actiunea cartii incepe cu un accident in trafic in care unul dintre soferi "omul cu Honda" isi pierde controlul si aproape ca il omoara pe celalt sofer, daca nu ar fi fost oprit la timp de scriitorul Martin Canning, care arunca geanta lui cu laptopul dupa el, nimerindu-l in umar.
Acest incident a avut mai multi martori, care pe parcursul naratiunii se vor cunoaste si vor trece prin diferite intamplari. Printre martori se afla si Jackson Brodie, singurul care retinuse si numarul masinii Honda (atacatorul) poate si ca un defect profesional, deoarece el era fost politist. Ne vrand sa se implice in acest incident pleaca fara sa dea vreo declaratie politiei, sperand ca au fost si alti martori care au retinut numarul masinii, pentru ca "omul cu Honda" fugise de la locul accidentului.
Jackson era venit la Edinburgh impreuna cu iubita lui, Julia, care era actrita si avea un spectacol care avea loc datorita ajutorului lui financiar.
Jackson gaseste un cadavru pe care apoi il pierde din nou in mare si din cauza caruia e aproape sa se inece, insa este salvat la timp. Dupa ce povesteste cele intamplate politiei, aceste este acostat si batut de soferul violent din altercatia din trafic, dar pana sa ajunga politia totul parea ca si cum el l-ar fi atacat pe "omul cu Honda" si devine apoi suspectat chiar de crima.
"Omul cu Honda" se razbuna si pe martorul care aruncase cu laptopul dupa el , in altercatia din trafic, Martin Canning, luandu-i adresa din laptop, insa necunoscandu-l il ucide pe cel care era gazduit la el acasa pe perioada festivalului, si anume pe Richard Moat.
Pentru ca Jackson dorea sa fie inca "activ" in meseria la care renuntase cand primise mostenire 2 milioane de euro, incepe propria ancheta a intamplarilor nefaste la care luase parte. In ancheta lui este atrasa si detectiva Louise Monroe, care este singura din cadrul politiei care da crezare nebuniilor relatate de el.
Un alt personaj important al romanului este Gloria, sotia marelui afacerist Graham - un am fara scrupule care inselase si fraudase toata viata lui, astfel reusind sa ridice un imperiu. Baza imperiului era constructia de "Case adevarate pentru oameni adevarati" care de fapt erau niste case facute in graba, din materiale de proasta calitate si de dimensiuni mici. Acum firmele lui erau urmarite de cei de la Frauda.
Graham sufera un atac de cord in timp ce era la un hotel cu o dama de companie, iar Gloria este chemata la spital, la terapie intensiva, unde se afla acesta. Aceasta nu anunta pe nimeni ceea ce s-a intamplat cu sotul ei, din contra sustine ca este plecat si ca nu stie de el. Astfel afla si ca avea o amanta si multe altele care sa o faca sa simta si mai multa ura fata de el.
 Desi este un roman politist actiunea nu este una alerta, personajele au timp sa faca turism, sa mearga la teatru, la spectacol, la cumparaturi, actiunea devenind mai alevenind mai alerta spre sfarsitul romanului care devine din ce in ce mai palpitant.

Va reusi oare Jackson sa demonstreze cine a provocat toate crimele? Va avea Louise incredere in el?
Va reusi Gloria sa o ia de la capat?

Va las si pe voi sa descoperiti ce se petrece pe parcursul romanului :)
Intradevar este un roman excelent de citit in vacanta. Eu desi sunt acasa am citit acest roman cu intreruperi pentru ca nu am putut citi decat in plimbarile prin  parc cu printesa mea. Acasa vrea toata atentia si nu-mi permite sa citesc, am incercat de cateva ori si-mi dadea cu manuta peste carte :))
Per total mi-a placut foarte mult romanul desi mi-ar fi placut si mai mult daca as fi reusit sa-l citesc cap-coada fara intreruperi, dar...asta e...fiecare cum poate :D

Cartea o puteti achizitiona de AICI din Libraria online Libris.
Pupici :* :*

Etichete: