Copilul tau imparte jucariile?


Inainte sa aveti primul copil, cand cunosteati alte persoane cu copii si ii vedeati cum se lupta pentru jucarii, probabil in mintea voastra era ideea: imi voi invata copiii sa ofere jucarii si altora.
Usor de zis cand nu esti mamica! Dar a trecut timpul, primul bebelus a aparut in viata voastra si tot ce parea atat de usor de pus in practica a devenit cumva dificil. 
 Copiii pot avea uneori dificultati sa imparta jucariile mai ales daca nu au interactionat cu alti copii in primii ani de viata. Personalitatea copilului conteaza mult, sunt copii mai posesivi decat altii cu jucariile lor. Dar un alt ingredient important in dezvoltarea unui comportament altruist este educatia oferita de mama.
Ce e de facut atunci cand copilul tau plange cu lacrimi de crocodil sa jucaria e a lui, doar a lui si a nimanui altcuiva? Cum ai putea sa il inveti ce inseamna sa imparti cu ceilalti?
Sfatul mamicilor are cateva idei care au fost deja testate de mamici si au functionat de minune!
Pregateste o jucarie de schimb
Copilul tau nu lasa din mana ursuletul cantaret, strange cu mainile lui micute de el si nu e chip sa il convingi. Intre timp, alti doi copii, fratele lui sau o intreaga grupa de copii isi doresc fix acel ursulet. E normal, cine canta mai bine decat el? Solutia salvatoare: catelusul care te invata alfabetul! Explica-i copilului tau ca nu ramane fara nimic daca cedeaza jucaria, are in schimb o alta jucarie la fel e interesanta. El nu simte astfel ca ramane fara jucarie, ci simte ca a descoperit ceva mai interesant iar ursuletul poate sa fie lasat deoparte momentan.
Imparte jucariile in doua categorii: "doar ale mele" si "de impartit".
Sa fim seriosi, nici noua nu ne place sa ne poarte altcineva ceasul sau pantofii preferati sau rochia cadou de la un concurs dintr-o revista. Asa cum si noi avem anumite preferinte si obiecte pe care le dorim doar pentru noi, la fel si copiii isi doresc asta. Stabileste cu ei care jucarii sunt doar ale lor si pe care sunt de acord sa le imparta. Eventual, aloca doua spatii din dulapior pentru asta: cel pentru jucariile personale si cel pentru toti copiii.
Joaca-te de impartitul jucariilor
Copiii vor sa se joaca, oricand, oricunde, cu orice ocazie. Chiar si atunci cand se tin scai de o papusica, ar prefera un joculet interesant in schimb. Organizeaza o tragere la sorti si primul copil extras este cel care va primi jucaria primul, al doilea extras o va primi al doilea si tot asa.... Stabileste un timp ( de ex 3 minute) pentru fiecare copil care tine jucaria. Vor fi atat de incantati de joculet in sine incat vor fi apoi fericiti sa o dea mai departe urmatorului din lista!
Tu ce metoda desteapta ai pentru a iti incuraja copilul sa imparta jucarii? Spune-ne despre ea si in grupurilede discutii dedicate mamicilor!

Etichete: