Casa la munte, un vis implinit!

In viata e important sa nu renunti niciodata la visurile tale!

    Se plimbau amandoi, tinandu-se de mana. Erau fericiti! Se hotarasera sa vanda unul din apartamentele de la mare si sa-si cumpere o casuta la munte, pe care sa o renoveze si sa o decoreze dupa bunul plac! Era un vis pe care il aveau inca din tinerete, dar pe care si l-au pus " in cui" pentru o buna perioada din mai multe motive, intemeiate sau mai putin intemeiate. Cert era ca nu vroiau sa fie egoisti si sa faca acel lucru nesabuit in tinerete, pentru ca stiau ca ar fi limitat viitorul fetitei lor. Sa se mute inca din tinerete intr-un sat de munte, izolat de agitatia de la oras, sa oblige fetita sa faca naveta zilnic ca sa mearga la scoala, ei sa faca naveta ca sa se duca la serviciu...asta in fericitul caz in care gaseau de munca in cel mai apropiat oras...era totul prea complicat. Mai ales cand esti tanar si ai tot ce-ti trebuie la oras...doar ca tu visezi la altceva....Dar timpul a trecut si dupa ce fata a plecat la facultate s-au gandit ca e momentul sa puna visul in practica, asa ca au inceput cautarile.
       Asta faceau acum. Se plimbau prin satele de munte in cautarea casutei si a locului perfect. Aveau in mana cateva anunturi cu imobiliare si stabilisera deja cateva vizionari, dar cum isi doreau o casuta, nu foarte mare, chiar si una batraneasca din piatra si lemn, pe care sa o renoveze intr-un mod modern dar sa si patreze rusticul si istoria locurilor, s-au gandit ca n-ar fi rau sa intrebe prin sate daca sunt case de vanzare. In zonele de munte unde sunt satele acelea minunate dar putin izolate, mai repede gasesti ceva daca intrebi prin viu grai, decat pe internet. Si intr-adevar , dupa spusele satenilor, ajunsera in fata unei case ce avea o placuta cu "de vanzare" cu teren generos acoperit de un strat frumos de iarba verde ce te indemna sa intinzi o patura si sa te relaxezi citind o carte sau facand un picnic. Casa nu mai era locuita de mai bine de un an. Batranii decedasera si mostenitorul, un nepot,  o scosese la vanzare....era un chilipir pentru ca tanarul nu avea nici un gand sa locuiasca in acel sat linistit de munte. Din curte aveai o priveliste superba, casuta era la poalele muntelui.
       Casuta era frumoasa, o casa batraneasca din piatra si lemn cu o arhitectura superba. Era clar ca avea nevoie de o reabilitare serioasa, dar asta nu-i speria. Stiau ca reabilitarea termica a casei se realizeaza in urma unui audit energetic si stiau exact la cine sa apeleze.  Au intrat sa vada si casa,  era o bijuterie de casa, cu o arhitectura frumoasa si camere inalte.  Structura casei era solida dupa cum se vedea, dar oricum aveam nevoie de experti pentru a cunoaste rezistenta casei, si reabilitarea energetica, pentru ca trebuia izolata,peretii indreptati si consolidata cat sa sustina si o mansarda unde sa faca dormitoarele si o baie.
       Pentru renovare si reconstructia casei au contractat  arhitecti, care sa tina cont si de parerile lor, pentru ca vroiau sa faca din casa batranesca , o casa cu parter si mansarda, dar in care sa pastreze arhitectura si rusticul imbinat cu modernul. Au apelat si la experti in certificare energetica. Aveau nevoie de un certificat energetic al casei, pentru ca vroiau sa stie exact in ce stadiu se afla casa si ce au de facut pentru a avea o casa noua, calduroasa si frumoasa! Mai ales fiind la munte aveau nevoie de o casa calduroasa si ei erau dispusi sa faca tot ce era necesar. Ce se realizeaza in cadrul reabilitarii energetice este o scadere a pierderii de caldura cat si imbunatatirea sau schimbarea instalatiilor casei.

     Asa ca au lasat arhitectul sa proiecteze modificarile din casa si mansarda si auditorul energetic atestat sa realizeze auditul pentru reabilitarea termica a casei, designer-ul de interior impreuna cu sotia sa se ocupe de decor.
      Ce a iesit...ceva de vis, ...visul implinit!  Ei au crezut in visul lor, chiar daca l-au realizat dupa ani de visare.
To be continue...

Acest articol a fost scris pentru proba 9 in cadrul competitiei SuperBlog 2016 editia de toamna.

Etichete: